Najčešća pitanja

Potrudili smo se da za Vas ukratko izdvojimo praktične odgovore na najčešća pitanja putnika, koja se tiču naših aranžmana. Preporučujemo da ih pažljivo pročitate, prije nego što nam pošaljete konkretan upit, kako biste znali šta da očekujete i kakvu ponudu da tražite, a mi ćemo potom nastojati da sastavimo najbolju ponudu u skladu sa Vašim potrebama.

REZERVACIJE I PLAĆANJE

 

Do kada je potrebno izvršiti rezervaciju?

     Mi objavljujemo ponude po promotivnim cijenama. Promotivne cijene obično ne traju dugo i zato uvijek naglašavamo da je potrebno izvršiti rezervacije što prije. Kako se u avionu i u hotelima rasprodaju mjesta, tako cijene preostalih mjesta rastu, a s obzirom da niko ne može znati koliko brzo se mjesta mogu rasprodati, onda ne možemo dati krajnji datum za prijavu. Dakle, teško je predvidjeti koliko će dugo cijene za najpovoljnija mjesta potrajati, jer se obično promijene već za dan ili dva, a nekad i u toku istog dana. Rezervacija mjesta po navedenoj cijeni se potvrđuje uplatom avansa, koji garantuje navedenu cijenu, jer se nakon što potvrdimo rezervacije na Vaše ime cijena osnovnog aranžmana ne može mijenjati.

 

Šta je potrebno za rezervaciju?

     Za rezervaciju su potrebni: pasoš koji važi još najmanje 6 mjeseci od datuma putovanja, kontakt telefon (i/ili e-mail adresa) i potvrda o uplati avansa.

 

Do kada je potrebno uplatiti drugu ratu (preostali iznos aranžmana)?

     Drugu ratu tj. preostali iznos aranžmana je potrebno uplatiti najkasnije do 10 radnih dana prije početka putovanja (rok može biti i veći, u zavisnosti od konkretnog aranžmana). U suprotnom, smatra se da je putnik odustao od putovanja.

 

Kako se vrši uplata?

     Uplata se vrši gotovinski kod nas u poslovnici (Vučedolska 13, Podgorica) ili na naš žiro račun u Hipotekarnoj banci 520-43820-50.

 

Da li dobijam neku dokumentaciju nakon uplate?

     Da, nakon uplate putnici dobijaju ugovor, potvrdu o rezervaciji karata i vaučer za hotel. Pred put šaljemo pisani vodič (ako je naveden u opisu Vašeg aranžmana). Ako ste u sklopu Vašeg aranžmana dodali dodatne usluge kao što su transferi, izleti, ulaznice i druge usluge koje ne spadaju u osnovni aranžman, potvrde za njih dobijate takođe pred put.

 

Da li je moguće plaćanje na rate?

     Sve rezervacije se vrše uplatom avansa koji iznosi najmanje 50% cijene aranžmana, a ostatak možete plaćati u ratama, najkasnije do 10 radnih dana prije početka putovanja (do kada je neophodno da 100% iznosa bude uplaćeno – rok može varirati zavisno od konkretnog aranžmana).

 

Šta cijena obuhvata?

     U opisu svake ponude navedeno je šta ponuda obuhvata. Zbog učestalih pitanja važno je naglasiti da svi aranžmani uvijek obuhvataju povratnu kartu, a nikada samo kartu u jednom pravcu. Sve cijene su uvijek izražene po osobi. Sve ostalo, što nije navedeno kao uključeno, ne spada u cijenu aranžmana.

 

Kakav je smještaj uključen u cijenu?

     Kategorije smještaja variraju u zavisnosti od destinacije i cijene, ali mi nikada ne nudimo smještaj sa zajedničkim kupatilom. Sve cijene naših aranžmana su navedene po osobi (u dvokrevetnoj sobi), za jednokrevetne, trokrevetne i druge vrste soba pošaljite nam upit.

 

Da li su obroci uključeni u cijenu?

     Obroci su uključeni u cijenu samo onda kada je to navedeno pored imena hotela, u opisu ponude.

 

Koji su dodatni troškovi?

     U opisu svake ponude navedeno je šta nije uključeno u cijenu.

 

Zašto je aranžman skuplji ako putujem sam/a?

     Aranžman je uvijek skuplji za putnike kojima je potrebna jednokrevetna soba, jer se iznos sobe ne dijeli na dvije osobe (kao u standarnim ponudama), već komplet trošak sobe pada na jednu osobu. Zavisno od destinacije, aranžmani za samo jednog putnika, kada boravi sam u sobi, su su obično veći za do 70-80% u odnosu na cijene standardnih aranžmana kada 2 putnika borave u dvokrevetnoj sobi.

 

Da li postoji popust za djecu?

     Za djecu do 2 godine uvijek postoji popust jer djeca do navršene 2. godine sjede u krilu roditelja i nemaju svoje sjedište u avionu. Za djecu od 2-6 godina manji popust je nekad moguć, u zavisnosti od destinacije i hotela, uglavnom kada su u pitanju ljetovališta, dok je za low cost aranžmane po Evropi cijena za djecu preko navršene 2 godine (od 2 godine i 1 dan starosti pa nadalje) cijena uglavnom ista kao za odrasle osobe, a u izuzetnim slučajevima i veća (ukoliko hotel nudi samo porodične sobe za takve rezervacije, a ne i standardne dvokrevetne). Obratite pažnju i na to da se računa tačna starost djeteta u vrijeme putovanja, a ne u vrijeme vršenja rezervacije.

 

 

PRTLJAG

 

Koji prtljag je uključen u cijenu?

     U opisu svake ponude navedeno je koji je prtljag uključen u cijenu i koje su dimenzije prtljaga. Vrlo je važno obratiti pažnju na dozvoljene dimenzije prtljaga jer avio kompanije skupo naplaćuju prekomjerni prtljag. Savjetujemo i putnike koji putuju često da uvijek provjere dozvoljene dimenzije prtljaga, jer one variraju iz godine u godinu (zbog izmjena pravilnika aviokompanija) i razlikuju se u zavisnosti od aviokompanije. Takođe, potrebno je znati da cijena dodatnog prtljaga varira u zavisnosti od popunjenosti aviona, te se doplata za prtljag koji košta primjera radi 50€ prije vršenja rezervacije, odmah nakon vršenja rezervacije za naknadno dodavanje često i duplira, a može se čak i troduplirati do datuma putovanja, u zavisnosti od aviokompanije, linije i datuma leta. Zato je uvijek potrebno imati na umu koji Vam je prtljag potreban prije samog vršenja rezervacije, kako biste uštedjeli novac u odnosu na naknadno dodavanje prtljaga.

 

Kolika je doplata za dodatni prtljag?

     Doplata za dodatni prtljag zavisi od avio kompanije, kilaže, da li je ručni ili čekirani kofer, destinacije i sezone. Kao što smo prethodno naveli, uvijek je povoljnije doplatiti kofer prilikom uplate avansa, nego kasnije. Avio kompanije koriste to što putnici odluke o količini prtljaga ostavljaju za pred put ,pa je samim tim tada doplata za prtljag znatno veća.

 

 

SJEDIŠTA

 

Koja sjedišta ću imati u avionu?

     Broj sjedišta se određuje pri čekiranju. Putnici se čekiraju na aerodromu ili najčešće u rasponu od 24h do 3h pred put online, u zavisnosti od aviokompanije. Za putnike koji putuju Wizz Air-om, Ryan Air-om i Easy Jet-om (kao i mnogim drugim low-cost aviokompanijama) sjedišta se dodjeljuju nasumično i agencija nema uticaja na to. Ako želite da sjedite pored Vašeg saputnika, ili na nekom drugom specifično odabranom mjestu u avionu, potrebno je doplatiti za izbor sjedišta. Cijena sjedišta zavisi od destinacije i avio kompanije. I cijene i raspoloživost sjedišta takođe variraju nakon izvršene rezervacije, pa i za njih preporučujemo da se odlučite odmah. Ukoliko želite da doplatite za sjedišta, pošaljite nam upit kako bismo provjerili trenutnu cijenu i raspoloživost istih.

 

 

IZMJENE I OTKAZIVANJA

 

Da li je moguće promijeniti datum putovanja nakon izvršene rezervacije?

     Datum je nekada moguće promijeniti ali to najčešće uključuje doplatu za promjenu datuma letova, kao i razliku u cijeni nove karte (cijena zavisi od avio kompanije), doplatu za hotel i druge dodatne usluge, ukoliko ih je bilo. Ove doplate najčešće nisu male, a tačan iznos istih se mora ažurno provjeriti, na upit. Kod pojedinih tipova rezervacija, nikakve modifikacije nisu moguće – ni uz doplatu.

 

Odustao/la sam od aranžmana, da li dobijam povraćaj novca?

     Avans je uvijek nepovratan. Ako odustanete u roku od 10 radnih ili manje radnih dana do datuma polaska, i ostatak iznosa postaje nepovratan, jer su do tada sve obaveze u vezi Vašeg aranžmana već uplaćene u cjelosti i nije ih moguće refundirati. Ukoliko je odustanak blagovremen, tj. preko 10 radnih dana prije datuma početka putovanja, moguće je povratiti dio uplaćenog iznosa, umanjen za dati avans (rok može biti i drugačiji, u zavisnosti od konkretnog aranžmana).

 

Avio kompanija je promijenila/otkazala let, šta da radim?

     Ako je avio kompanija otkazala ili promijenila let, oni obično rezervišu mjesta za putnike na alternativnom letu. Ako je let ka ili iz zemlje koja je članica EU onda imate pravo žalbe i nekada je moguće dobiti kompenzaciju. Žalbu možete ispuniti na sajtu www.airhelp.com, i u slučaju pozitivnog ishoda oni uplaćuju novac direktno (i isključivo) na devizni račun koji se vodi na ime putnika s avio karte. Važno je znati da čekanje odgovora na sve žalbe traje mjesecima. Što se tiče hotela, obično se novac ne može vratiti. Ipak, svaki slučaj je jedinstven i uvijek nam se javite što prije da Vam pomognemo, ako smo u mogućnosti. Agencija ne snosi odgovornost za promjene satnica i datuma letova od strane avio kompanije.

 

 

UPITI, INDIVIDUALNI ZAHTJEVI I POKLONI

 

Kada ću dobiti odgovor na moj upit?

     Trudimo se da svima odgovorimo u najkraćem mogućem roku, ali za svaki individualni zahtjev nam je potrebno vrijeme da bi kreirali i napisali ponudu i/ili provjerili informacije i cijene. Ako Vam ne odgovorimo u nekom razumnom vremenskom periodu, slobodno nam pišite opet ali imajte na umu da je naše radno vrijeme od 10 do 16h, od ponedjeljka do petka. Radi bržeg odgovara molimo Vas da nam pri upitu pošaljete destinaciju, datum željenog putovanja, potencijalni broj putnika i planirani budžet za putovanje.

 

Koje usluge mogu rezervisati preko agencije?

     Mi radimo aranžmane za cijeli svijet. Ako želite da putujete iz druge zemlje, želite da organizujete službeno ili grupno putovanje i slično – mi Vam možemo pomoći u tome.

 

Da li su ovo individualni ili grupni aranžmani?

     Svi naši aranžmani su individualni jer iz Crne Gore nije moguće formirati grupe za sve destinacije i datume koje imamo u ponudi kao i obezbijediti veliki broj mjesta po cijeni promotivnih aranžmana koje najčešće objavljujemo. Većina aranžmana ima samo par mjesta po cijeni iz ponude, koja se najčešće rasprodaju u toku istog dana, kada se objave. Takođe, grupni aranžmani iziskuju usluge vodiča, grupne transfere i usluge pratioca grupe što znatno povećava cijenu aranžmana. Ipak, za sve aranžmane, uz doplatu, možemo organizovati transfere i izlete uz pratnju lokalnih vodiča (na engleskom jeziku).

 

Da li je moguće kupiti poklon vaučer/karticu?

     Da, moguće je. Molimo Vas kontaktirajte nas za više informacija.

 

 

UTAKMICE, IZLETI I SPORTSKI DOGAĐAJI

 

Kada ću dobiti ulaznice/vaučer za utakmicu/izlet?

     Vaučeri i ulaznice se najčešće dobijaju najranije 24h pred utakmicu/izlet. Datum izdavanja ulaznica zavisi od lokalnog organizatora i agencija nema uticaja na to.

 

Koje mjesto ću imati na stadionu?

     U cijenu aranžmana uključujemo osnovne karte (obično za treći ili četvrti prsten, u zavisnosti od stadiona). Za bilo koja bolja mjesta potrebno je doplatiti razliku. Za više informacija pošaljite nam upit.