Antalija

Turska izlazi na četiri mora, a njena najljepša obala nalazi se na jugu zemlje, okupana vodama Sredozemnog mora. Na toj obali prostire se Antalijska regija, poznata kao “turska rivijera”, domaćin ljetovalištima poput Kemera, Antalije s čuvenom plažom Lara, Beleka, Sidea i Alanje. Antalija se smjestila u svom zalivu, nadvisujući je planine Taurus, obasjane gustim borovim šumama. Grad je podijeljen na dva dijela: prvi je moderni, s atraktivnim bulevarima i savremenim građevinama, dok je drugi dio, poznat kao Kaleiçi, autentični otomanski raj oko stare luke, s uskim popločanim ulicama, starim turskim kućama i zanatskim radnjama koje odražavaju život i običaje drevne Antalije. Od šetnji uskim popločanim ulicama do uživanja u luksuzu savremenih hotela i restorana uz obalu Sredozemnog mora, Antalija ima bogatu istoriju koja seže do drevnih civilizacija poput grčke i rimske. Grad je bio važna luka i trgovački centar te dom mnogim kulturama kroz vijekove.


U prelijepoj oblasti Antalije, postoje određeni mjeseci koji nude savršenu kombinaciju prijatnog vremena i bezbroj atrakcija za istraživanje. Ako planirate putovanje u ovaj zadivljujući region u Turskoj, najbolje vrijeme za posjetu je između juna i septembra. Ako ste ljubitelj plaže, mjeseci između juna i septembra idealni su za sunčanje i uživanje u kristalno čistoj vodi. Temperature tokom ovih mjeseci kreću se oko 30°C, što je savršeno vrijeme za prepuštanje vodenim sportovima, kupanju ili jednostavno opuštanju na piješčanim obalama.
Bilo da ste ljubitelj istorije, avanture, gastronomije ili jednostavno želite opuštajući odmor na predivnoj obali, Antalija ima nešto za svakoga. Nudimo ti priliku da doživiš sve ove čari i stvoriš nezaboravna sjećanja na tvoje putovanje u Turskoj!

Udaljenost od aerodroma Antalija do gradova:

  • Belek: oko 32 km (35 min vožnje)
  • Alanja: oko 125 km (2h vožnje)
  • Lara: oko 15 km (20 min vožnje)
  • Side: oko 65 km (1h vožnje)
  • Kemer: oko 60 km (1h vožnje)